Chefer väljer bort utveckling

Publicerad 2016-02-18

Chefer väljer att jobba administrativt och att sitta i möten istället för utveckla sitt ledarskap och sin verksamhet. Det hävdar ledarskapsutvecklaren Anders Lindh.


Jag var Östersund förra helgen. Under ett träningspass började jag fundera på en artikel jag läst i Svenska Dagbladet, Ledarskap säljer, men blir oftast tomt prat.
    
I debattartikeln skriver organisationsforskaren Mats Alvesson bland annat:
    
"Det finns en naiv övertro på ledare och ett så kallat starkt ledarskap. När det gäller utbildning är rektorer hårt bundna till olika lagar och regelverk och ledarskap handlar ofta om följsamhet.
    
I en studie intervjuade vi chefer om vad de gör. De framhöll sitt ledarskap: jobba med företags­kulturer, strategiska frågor, få folk att växa med mera. Närmare studier visade att de mest satt i ­möten och höll på med administration: budgetar, it-system, ekonomirapportering, personalplanering med mera. Hur är det med ledarskapet frågade vi: Har inte riktigt tid, blev svaret.
    
Ett problem med ledarskapsprat är kombinationen av önsketänkande och vaghet, förstärkt av tveksamma idéer som att ledaren leder de ledda. Men medarbetare styrs ofta av regelverk, leveranskrav, befattningsbeskrivningar, konventioner och gruppnormer".

Kritisk till kulturen

Anders Lind bevakar sälj och ledarskapsutbildningar
Anders Lindh

Alvesson är lika kritisk som jag är till utbildnings- och föreläsningskulturen som finns i branschen av ledarskapsutveckling och utbildning. Han skriver också:
    
"Pensionerade idrottare, äventyrare och andra kändisar lyser gärna upp tillvaron för logistikansvariga i företag eller ekonomichefer i kommuner med inspirerande föredrag om mål, visioner och motivation".
    
Mycket av det som står i debattartikeln relaterar till den akademiska världen, men när jag läser så inser jag med min erfarenhet att allt är högst tillämpligt även i näringslivet.
    
Hur fungerar då chefer, eller ska vi säga människor i allmänhet generellt?
    

  • Vi gör det vi förväntas göra.
  • Vi har inte mod att flytta oss utanför normen vad som förväntas av oss.
  • Vi gör sällan riktiga analyser av vad som verkligen skapar ett bra resultat för oss själva, andra och verksamheten runt oss.
  • Vi tillåter varken oss själva eller andra att göra fel.
  • Vi tränar aldrig på det vi arbetar med.


Jag kan ibland känna att chefer faktiskt väljer att jobba med regler, administration och att sitta i möten. Självklart på grund av någon av ovanstående fem punkter, men också för att det är enklare än att möta människor och deras utmaningar.

Så kan utvecklingen förändras

Så om man nu ska försöka sig på att förändra den något negativa bild av ledarskap och ledarskapsutveckling som Mats Alvesson har, hur gör man då?
    
Jag är övertygad om att det handlar om att ge människor tid och samtal som utvecklar och förändrar synen på sig själva, andra och den verksamhet man arbetar med.
    
Det handlar om att skapa modiga medarbetare och chefer som kan leda sig själva. Det betyder att alla normer och regler vi har i en verksamhet ska stödja det vi håller på med, allt annat ska bort. Det handlar om att få individer att arbeta med och tro på saker som de brinner för.
    
Som en stark motsats till Mats Alvesson tror jag fortfarande på ett "starkt ledarskap". Ett ledarskap som kopplar samman "ledarskapspratet" med de normer, regler och leveranskrav vi har. Det är detta vi måste träna våra chefer i, inget annat.
    
Det starka ledarskapet är konsekvent och jobbar med att få människor att brinna, för det är ju så att ”Energi slår allt”. Ledarskapet är till för att vi alla skall göra rätt saker på rätt tid och på rätt plats, så tänker jag.
    

Dela med dina vänner!

Fem fantastiska marknadsföringstips

Marknadsföring Träffsäker marknadsföring behöver inte kosta mycket tid eller pengar. Här är tips på smarta sätt att synas - till en väldigt liten kostnad.

Lär dig nätverka på bästa sätt

Marknadsföring Att nätverka strategiskt kräver lite arbete, men ökar dina chanser att lyckas. Här är tio tips som gör dig framgångsrik i ditt nätverkande.

SPONSRAD ARTIKEL

Ge dina kollegor en solblomma

Marknadsföring När man pratar om solenergi tänker de flesta på långa, raka paneler. Kanske blir det ändring på det, för nu finns Smartflower i Sverige. Ett både enklare och effektivare sätt att få grön energi direkt till sin verksamhet.

Alla är skribenter (och borde läsa detta)

Marknadsföring Tack vare webben skriver alltfler människor för en publik. Mattias Åkerberg är frilansande skribent som också håller kursen ”Skriv bättre texter på webben”. Läs hans bästa tips.

Så maxar du nyttan med Linkedin. 
Linkedin har blivit ett praktiskt taget oundvikligt verktyg i karriären. Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt eget varumärke eller bygga nätverk. Men hur ska du gå till väga rent praktiskt?.

Så maxar du nyttan med Linkedin

Marknadsföring Linkedin har blivit ett praktiskt taget oundvikligt verktyg i karriären. Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt eget varumärke eller bygga nätverk. Men hur ska du gå till väga rent praktiskt?

De starkaste svenska varumärkena på Instagram. 
Att marknadsföringen på Instagram växer i betydelse är ingen hemlighet. Men vilka företag lyckas bäst? Vi har listan..

De starkaste svenska varumärkena på Instagram

Marknadsföring Att marknadsföringen på Instagram växer i betydelse är ingen hemlighet. Men vilka företag lyckas bäst? Vi har listan.

5 tips till dig som företagare att lyckas med sociala medier. 
Hur använder ditt företag sociala medier för marknadsföring, produktutveckling och försäljning?.

5 tips för att lyckas med sociala medier

Marknadsföring Hur använder ditt företag sociala medier för marknadsföring, produktutveckling och försäljning?

Så maximerar konsultföretag sin Content Marketing-satsning. 
Att integrera content marketing-satsningen med aktiviteterna i kundplanerna för de strategiska kunderna är framgångsreceptet..

Konsultföretag maximerar Content Marketing-satsning

Marknadsföring Att integrera content marketing-satsningen med aktiviteterna i kundplanerna för de strategiska kunderna är framgångsreceptet.

DR-monitorn 2016. 
Svenskarna är positiva till direktreklam i brevlådan, i synnerhet när det gäller rabattkuponger, erbjudanden och varuprover. Det visar DR-monitorn 2016 som presenteras av PostNord..

DR-monitorn 2016

Marknadsföring Svenskarna är positiva till direktreklam i brevlådan, i synnerhet när det gäller rabattkuponger, erbjudanden och varuprover. Det visar DR-monitorn 2016 som presenteras av PostNord.

Nätverkande

Är du aktiv i något affärsnätverk?

Mest lästa

SPONSRAD ARTIKEL
Stjärncoachen vägleder oss i en digital tid. 
I slutet av 90-talet gjorde Kjell Enhager stor succé med föreläsningsturnén Jag AB. Vi har träffat honom 2017 - för att höra om den uppdaterade versionen av föreläsningen, som har premiär i februari..

Stjärncoachen vägleder oss i en digital tid

GÄSTKRÖNIKA
Så optimerar du hjärnan på jobbet. 
De flesta av oss kan frigöra mycket hjärnkapacitet genom att anpassa arbetet lite mer efter hjärnan. Här är tre tips som ger mer energi, ökar prestationsförmågan och minskar stressen. .

Så optimerar du hjärnan

SPONSRAD ARTIKEL
Hopp om att solens strålar ska strömma. 
Nyligen kom den stora energiuppgörelsen, där det sägs att all svensk elproduktion år 2040 ska vara förnyelsebar. Frågan är framförallt vad som ska ersätta den för Sverige så viktiga kärnkraften?.

Hopp om att solens strålar ska strömma

SPONSRAD ARTIKEL
Dolda avgifter vid el till inköpspris. 
Nyligen gjorde Elpriskollen en granskning av det som kallas »el till inköpspris«. Det visade sig genomgående vara en dålig affär. Så vad ska man välja?.

Dolda avgifter vid el till inköpspris

SPONSRAD ARTIKEL
Energieffektivisering en vinst för företaget. 
Många företag ser över sina elavtal i hopp om att minska energikostnaderna. Det är förstås bra - men det kan finnas större vinster i att effektivisera energiförbrukningen. .

Energieffektivisering en vinst för företaget

SPONSRAD ARTIKEL
Rekrytera inte fikaproffs. 
Den man vill ha som fikasällskap är inte nödvändigtvis rätt person för ett jobb. Så hur undviker man att gå i fällan - att förföras av den trevlige?.

Rekrytera inte fikaproffs

SPONSRAD ARTIKEL
Fast eller rörligt elpris? Kanske ingetdera!. 
Vi har lärt oss att rörligt elpris historiskt sett brukar bli billigast. Samtidigt kan det fasta kännas tryggt, speciellt under vintermånaderna. Men det finns ett tredje alternativ - förvaltad el..

Fast eller rörligt elpris?

Vi avlivar fem myter om el. 
Många upplever elmarknaden som svår att förstå - och väljer därför att inte sätta sig in i den. Tyvärr finns det därför en del myter som cirkulerar. Här försöker vi på ett enkelt sätt slå hål på några av de vanligaste..

Vi avlivar fem myter om el

SPONSRAD ARTIKEL
Så lyfter kändisarna företagen. 
Vad har några av landets främsta föreläsare, forskare, skådespelare och utbildare gemensamt? De lyfter medarbetare och företag till nya höjder..

Så lyfter kändisarna företagen

SPONSRAD ARTIKEL
Uppvakta kollegorna med en solblomma. 
När man pratar om solenergi tänker de flesta på långa, raka paneler. Kanske blir det ändring på det, för nu finns Smartflower i Sverige. Ett både enklare och effektivare sätt att få grön energi direkt till sin verksamhet. .

Ge dina kollegor en solblomma

GÄSTKRÖNIKA
Ta tillvara idéer från medarbetare och kunder. 
Kreativitet är en stark drivkraft hos människan. Vi mår bra när vi får vara delaktiga i idéprocesser, utveckling och förbättringar. Nytänkande och kreativitet är också en förutsättning för att utvecklas som organisation och arbetsplats..

Ta tillvara idéer från medarbetare och kunder

SPONSRAD ARTIKEL
Så här gör du både kunder, medarbetare och miljön en tjänst. 
Allt fler företag vill spara pengar genom att byta alla tjänstebilar till elbilar. En förutsättning är förstås att bilarna går att ladda på ett smidigt sätt. Därför investerar fler och fler också i egna laddstolpar..

Så gör du kunder, medarbetare och miljön en tjänst

Godkännande av cookies

För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.