Allt du behöver veta om GDPR

Publicerad 2018-05-27

Den 25 maj trädde den nya dataskyddsförordningen, GDPR, i kraft. Vi hjälper dig att leva upp till de nya EU-reglerna.


I nästan 20 års tid har personuppgiftslagen, PuL, reglerat hur och vem som får hantera personuppgifter. Men den 25 maj pensioneras PuL och ersätts av den nya dataskyddsförordningen, GDPR (General Data Protection Regulation).
    
GDPR gäller alla företag som har någon form av personregister, till exempel kundregister eller register över den egna personalen.
    
I praktiken innebär GDPR att personer som finns i ditt företags register har rätt att bli borttagna, vilket ställer en del krav på hur ditt företag hanterar uppgifterna.
    
Viktigt att känna till med den nya dataskyddsförordningen är att ditt företag måste ha kontroll på hur, var och varför ni behandlar personuppgifter.
    
Delar du uppgifter med en tredje part, som till exempel en distributör, är du skyldig att att ha koll på vilka filer och uppgifter som tredje parten får ta del av. Den tredje parten ska i sin tur hantera uppgifterna i enlighet med den nya lagen.

De 3 viktigaste delarna i GDPR

    
1. Dokumentera uppgifter
All behandling av personuppgifter i ditt företaget ska dokumenteras och du måste kunna visa att du uppfyller kraven. Beskriv varför företaget behandlar personuppgifter, hur länge uppgifterna sparas och på vilken laglig grund som uppgifterna behandlas.
    
2. Informera kunder
Du är skyldig att informera kunder, leverantörer och andra om att ditt företag hanterar personuppgifter. Det kan göras i en övergripande integritetspolicy på ditt företags hemsida. I policyn ska det framgå vilka personuppgifter företaget samlar in, vilket syftet är och hur länge informationen sparas.
    
3. Säkra rutiner
GDPR ställer krav på att alla företag ska kunna visa att insamlingen av uppgifter har skett lagligt eller genom ett samtycke av uppgiftslämnarna. Alla som registrerats har rätt att få tillgång till sina uppgifter och vid önskemål få uppgifterna flyttade eller raderade.

Frågorna du måste kunna besvara om Datainspektionen kommer

    
1. Vilka uppgifter hanterar ni?
Dokumentera vilka personuppgifter ditt företag har, hur de samlas in och till vem/vilka uppgifterna lämnas ut.
    
2. Vilken information lämnar ni?
Granska informationen ditt företag lämnar om de personer som finns registrerade. Det kan handla om hur, varför och till vem/vilka ni skickar reklam eller erbjudanden.
    
3. Hur hanterar ni de registrerades rättigheter?
Hur gör ditt företag när någon begär att få ändra eller radera sina uppgifter? Kan ni hitta och rätta uppgifterna?
    
4. Hur säkerställer ni att registreringen är laglig?
Det finns flera grunder för att få registrera personuppgifter. En grund är samtycke, men du kan ha uppgiftsregister baserat på andra grunder, till exempel för att:
    

  • fullgöra ett avtal
  • fullgöra en laglig förpliktelse
  • fullgöra ett enskilt intresse


5. Vem ansvarar för dataskyddsfrågor?
Bestäm vem i ditt företag som har ansvaret för dataskyddsfrågor så minskar du risken att hanteringen fallerar.
    
Källor: IDG, Verksamt, Driva Eget.

Dela med dina vänner!

Nätverkande

Är du aktiv i något affärsnätverk?

Mest lästa

GÄSTKRÖNIKA
Så optimerar du hjärnan på jobbet. 
De flesta av oss kan frigöra mycket hjärnkapacitet genom att anpassa arbetet lite mer efter hjärnan. Här är tre tips som ger mer energi, ökar prestationsförmågan och minskar stressen. .

Så optimerar du hjärnan

SPONSRAD ARTIKEL
Stjärncoachen vägleder oss i en digital tid. 
I slutet av 90-talet gjorde Kjell Enhager stor succé med föreläsningsturnén Jag AB. Vi har träffat honom 2017 - för att höra om den uppdaterade versionen av föreläsningen, som har premiär i februari..

Stjärncoachen vägleder oss i en digital tid

SPONSRAD ARTIKEL
Hopp om att solens strålar ska strömma. 
Nyligen kom den stora energiuppgörelsen, där det sägs att all svensk elproduktion år 2040 ska vara förnyelsebar. Frågan är framförallt vad som ska ersätta den för Sverige så viktiga kärnkraften?.

Hopp om att solens strålar ska strömma

SPONSRAD ARTIKEL
Rekrytera inte fikaproffs. 
Den man vill ha som fikasällskap är inte nödvändigtvis rätt person för ett jobb. Så hur undviker man att gå i fällan - att förföras av den trevlige?.

Rekrytera inte fikaproffs

SPONSRAD ARTIKEL
Fast eller rörligt elpris? Kanske ingetdera!. 
Vi har lärt oss att rörligt elpris historiskt sett brukar bli billigast. Samtidigt kan det fasta kännas tryggt, speciellt under vintermånaderna. Men det finns ett tredje alternativ - förvaltad el..

Fast eller rörligt elpris?

SPONSRAD ARTIKEL
Uppvakta kollegorna med en solblomma. 
När man pratar om solenergi tänker de flesta på långa, raka paneler. Kanske blir det ändring på det, för nu finns Smartflower i Sverige. Ett både enklare och effektivare sätt att få grön energi direkt till sin verksamhet. .

Ge dina kollegor en solblomma

SPONSRAD ARTIKEL
Här gör man den stora elbesparingen. 
Om man känner att det är dags att se över företagets elkostnader är det lätt att tänka ”nytt avtal”. Men det är inte där de stora pengarna finns att spara - snarare ska man ta ett helhetsgrepp..

Här gör man den stora elbesparingen

GÄSTKRÖNIKA
Ta tillvara idéer från medarbetare och kunder. 
Kreativitet är en stark drivkraft hos människan. Vi mår bra när vi får vara delaktiga i idéprocesser, utveckling och förbättringar. Nytänkande och kreativitet är också en förutsättning för att utvecklas som organisation och arbetsplats..

Ta tillvara idéer från medarbetare och kunder

SPONSRAD ARTIKEL
Därför bryter företagen mot lagen. 
Många företag bryter mot lagen när de rekryterar - utan att veta om det. Här är reglerna du måste ha koll på..

Därför bryter företagen mot lagen

Bättre content marketing med rätt fokus. 
Många pratar om content marketing, men få känner till den kraft som redaktionell marknadsföring faktiskt har - och hur den kan användas för att ge maximal effekt..

Är det för stor fokus på content i content marketing?

SPONSRAD ARTIKEL
Dolda avgifter vid el till inköpspris. 
Nyligen gjorde Elpriskollen en granskning av det som kallas »el till inköpspris«. Det visade sig genomgående vara en dålig affär. Så vad ska man välja?.

Dolda avgifter vid el till inköpspris

SPONSRAD ARTIKEL
Ännu fler skäl för företag att välja laddhybrid. 
Supermiljöbilar blir alltmer intressanta för företag - både för det egna miljöarbetet och som fin personalförmån. Det mest konkurrenskraftiga alternativet brukar vara laddhybrider. Där höjs ribban nu av den uppdaterade Mitsubishi Outlander Plug-In Hybrid..

Ännu fler skäl för företag att välja laddhybrid

Godkännande av cookies

För att ge dig en bättre upplevelse på våra webbplatser använder vi cookies på din enhet och sparar ditt IP-nummer. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här.