Slösa inte bort dina pengar på utbildningar. Säljchefen Patrik Lihr tipsar om hur du får effekt av dina utbildningsinsatser.
Slösa inte bort dina pengar på utbildningar … Provokativt? Ja. Sant? Nja. Det finns väl en uppenbar risk att jag drar på mig en kanonad av åsikter med den här öppningen, men jag vill komma åt något viktigt – att det är fyra gånger så effektivt att jobba med konsekvenser som med aktivatorer.
![]() |
![]() |
![]() |
Patrik Lihr |
En typisk aktivator är just utbildningar, vilka givetvis behövs på olika sätt. Det vanligast förekommande scenariot är att man kommer tillbaka från en utbildning full med härligt nytt tänk i huvudet och en hel del aha-upplevelser. Dessvärre är det i många fall snabbt avsvalnande energier och känslor. Som chef behöver man därför fundera på hur företaget och personal kan få riktigt nytta av nyvunnen kunskap.
Genom att säkerställa konsekvenser i form av inre och yttre motivatorer vid önskvärt beteende ökar sannolikheten till framgång markant. Konsekvenser gör också att du lättare kan sätta en check i protokollet för vidareutbildning av personalen och rent faktiskt kan se resultatet av utbildningen i ett förändrat beteende som i många fall går att härleda i reda pengar.
Jag är absolut ingen motståndare till utbildningar i sig, men om man tror att det räcker med bara att skicka medarbetare på en utbildning för att få ett förändrat beteende så tror man oftast fel.
För ett fåtal högt motiverade personer kan en sådan insats ge marginell effekt, men i de allra flesta fall krävs det att man har en mer långsiktig plan för att få valuta för insatsen.
Som ett generellt råd och reflektion skulle jag vilja uppmana alla som köper utbildningar att titta på hur man tar processen vidare. Behöves kompletterande tjänster eller internt arbete och uppföljning för att nå hela vägen?
Visst skulle det vara fint om man kunde få en tydlig ROI på sin utbildningsinsats?